فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسماعیل حیدری علمدارلو، سارا طلوعی، حسن برآبادی* صفحات 1-12

    ارزیابی کیفی آبهای زیرزمینی به منظور استفاده در صنعت کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این مطالعه ارزیابی کیفیت آبهای زیرزمینی مورد استفاده در آبیاری منطقه روداب شهرستان سبزوار میباشد. دشت روداب شهرستان سبزوار با وسعتی نزدیک به 392 کیلومتر مربع در استان خراسان رضوی قرار دارد. اکثر برداشتها از آب زیرزمینی در این منطقه برای تامین آب کشاورزی میباشد. در این مطالعه سعی بر این است کیفیت آبهای زیرزمینی منطقه و امکان استفاده از این آبها در سیستم آبیاری قطرهای و بارانی با کمک جداول معتبر با استفاده از GIS پهنه بندی گردد. نتایج پهنه بندی کیفیت آبها در بخش کشاورزی بر اساس طبقه بندی ویلکوکس نشان داد آبهای زیرزمینی منطقه در دو گروه آبهای متوسط (54 درصد و) آبهای نامناسب (46 درصد) قرار میگیرند. همچنین 39 درصد آبهای زیرزمینی منطقه تاثیر چندانی از نظر نفوذپذیری خاک ندارند ولی از نظر EC (معادل 60 درصد و) TDS  معادل 56 درصد ، آبهای زیرزمینی منطقه محدودیت شدیدی برای استفاده در آبیاری دارند . همچنین نتایج پهنه بندی منطقه مربوط به امکان استفاده از آبیاری قطرهای و بارانی نشان داد که در صورت اجرای سیستم های آبیاری قطرهای از منظر اسیدیته، کلر و کل مواد جامد محلول به ترتیب ، 23 و 86 53 درصد مساحت منطقه دارای مقادیر غیرمجاز بوده و در صورت اجرای سیستم آبیاری بارانی کل مساحت منطقه از لحاظ اسیدیته دارای مقادیر مجاز و از لحاظ غلظت سدیم و کلر دارای مقادیر غیرمجاز خواهد بود.

    کلیدواژگان: آبهای زیرزمینی، طبقه بندی ویلکوکس، آبیاری قطره ای، آبیاری بارانی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • حسین ارزانی، محمود حمیدیان*، حسین آذرنیوند، محمدعلی زارع چاهوکی صفحات 13-20

    در این مطالعه غلظت پنج عنصر کم مصرف آهن، مس، روی، کبالت و منگنز در هشت گونه مرتعی پهن برگ علفی uloptera Prangus و Medicago sativa, Lotus goeblia, Trifolium montanum, Sanguisorba minor, Stachys inflate, Melilotus officinalis ovina Ferula اندازه گیری شد. نمونه برداری از گونه های مذکور در سه مرحله فنولوژیک، رویشی، گلدهی و بذردهی به روش کاملا تصادفی در مراتع طالقان انجام . شد برای اندازه گیری عناصر کم مصرف از دستگاه جذب اتمی استفاده گردید . برای مقایسه مقادیر عناصر با سطح مورد نیاز قوچ از جدول 2007-NRC استفاده شد. میزان عناصر به دست آمده با استفاده از آزمون t با یک مقدار ثابت با سطح نیاز قوچ مقایسه شد. نتایج نشان داد که میزان روی اکثر در ها گونه تمام مراحل فنولوژیک کمتر از سطح مورد نیاز قوچ است، ولی میزان آهن، کبالت، منگنز و مس همه گونه های مورد مطالعه در هر سه مرحله فنولوژیک بالاتر از نیاز قوچ نژاد فشندی بوده و میزان به دست آمده در همه و ها گونه مراحل فنولوژیک دارای اختلاف در دارمعنی سطوح 99 درصد و 95 درصد با سطح مورد نیاز قوچ است. با توجه به کمبود عنصر روی، استفاده از مکملهای معدنی برای حفظ سلامتی دام غالب منطقه و رسیدن به عملکرد در دام سطح مطلوب، ضروری به نظر یم رسد .

    کلیدواژگان: قوچ، آزمون t، عناصر کم مصرف، مراتع طالقان، مکمل
  • لادن اصغرنژاد*، موسی اکبرلو صفحات 21-28

    بررسی سیمای رستنیهای گیاهی مانند شناسنامه ای برای هر منطقه است که وجود گیاهان و وضعیت آنها را نشان میدهد. با توجه به نقش گیاهان در علوم زیستی، شناخت توان طبیعی محیط و بهره گیری و بهسازی آن، شناسایی علمی گیاهان در هر یک از این زمینه ها چه از نظر پژوهشی و چه از نظر کاربردی اهمیت کلیدی پیدا کرده است با . توجه به پراکنش و تنوع چمنزارها در ایران و اهمیت در آنها تامین علوفه نگاهی دقیق تر به این مسیله ابعاد و نقش را آنها بارزتر مینماید . تحقیق حاضر بر این اساس به بررسی خصوصیات فلوریستیکی و فیزیونومیکی چمنزارهای کوهستانی جنوب البرز در منطقه پرور پرداخت . برای مطالعه فلور چمنزارها کلیه گیاهان موجود در داخل چمنزارها بر اساس فرم رویشی، شکل زیستی (روش رانکایر) و طول عمر آنها طبقه بندی شدند. بررسی های انجام در شده منطقه پرور نشان که داد منطقه مورد مطالعه دارای 56 گونه، 47 جنس، 22 تیره میباشد که تیره گرامینه ا ب 18 گونه و تیره کاسنی با 6 گونه بیشترین فراوانی را در منطقه دارند. ترکیب عمده پوشش گیاهی چمنزارهای منطقه را گونه های علفی چند ساله شامل انواع گراس وها شبه گراسها تشکیل میدهند. غالب گیاهان منطقه از نظر شکل زیستی همی کریپتوفیت بوده که نشان از اقلیم سرد و معتدل منطقه دارد.

    کلیدواژگان: سیمای گیاهی، شکل زیستی، رانک ریا، چمنزارهای کوهستانی، همی کریپتوفیت
  • میترا ژاله رجبی*، سعید یزدانی، کبری سلام‏ پور صفحات 29-38

    رتبه بندی مراتع در مدیریت صحیح و استفاده بهینه از مراتع دارای اهمیت است. مطالعه حاضر با توجه به اهمیت شناسایی وضعیت مرتع در مدیریت صحیح و استفاده بهینه از مراتع انجام گرفت تا با به کارگیری تلفیقی از تحلیل تاکسونومی عددی و روش مولفه اصلی و معرفی شاخصهای موثر بر وضعیت مراتع به رتبه بندی و شناسایی وضعیت مراتع شهرستان زنجان بپردازد. میزان 75 درصد مراتع بر اساس طبقه بندی صورت گرفته در خصوص 59 طرح مرتعداری شهرستان زنجان در سال 1390 با شاخص های اجتماعی، اقلیمی، زیرساختی و بهره برداری در نظر گرفته شده خوب، 66 درصد مراتع متوسط و 75 درصد مراتع ضعیف به درستی طبقه بندی شده اند. نتایج برآورد رابطه میان ردیف وضعیت مرتع (تعیین کننده طبقه مرتع) حاکی از آن است که شاخص زیرساختی و شاخص بهره بر داری بیشترین تاثیر را بر عدد ردیف دارا میباشند. از این رو توصیه میگردد تا زیرساختی با انجام اقداماتی نظیر بوته کاری، بذرپاشی، کپهکاری و کودپاشی در مراتع شاخص افزایش یافته و شاخص بهره برداری با کاهش ظرفیت مجاز مراتع، کاهش دام مازاد بر مراتع و کاهش مدت زمان بهره برداری بهبود یافته و به این ترتیب وضعیت مراتع بهبود یافته و از تخریب سریع مراتع کاسته شود.

    کلیدواژگان: تاکسونومی عددی، مولفه اصلی، مرتع، زنجان
  • حمید علی‎پور*، آرش ملکیان، میرمسعود خیرخواه زرکش، سعید قره ‏چلو صفحات 39-51

    این تحقیق سعی بر معرفی لیست فلورستیک منطقه ایور واقع در استان خراسان شمالی داشت . گیاهان با استفاده از پیمایش صحرایی جمع آوری و شناسایی شدند . نمونه های جمع آوری شده باکمک منابع تاکسونومی در حد گونه شناسایی شدند. همچنین کاربرد گونه های گیاهی و میزان خوش خوارک ی آنها برای دامهای منطقه با پرسش از مردم بومی مشخص شد. نتایج نشان داد که 109 گونه متعلق به 24 تیره گیاهی در منطقه وجود دارد . بزرگ ترین تیره های گیاهی منطقه از لحاظ تعداد گونه شامل Asteraceae   21 گونه  Poaceae  15 گونه   Lamiaceae  10 گونه   Caryophyllaceae و 6  گونه  Brassicaceae 6  گونه  بودند. تعداد 23 گونه با ارزش کاربری علوفهای بیشترین ارزش را از نظر کاربری به خود اختصاص دادند. 33 گونه بر اساس پایداری یا طول عمر گونه های گیاهی یکساله، 4 گونه دوساله و 72 گونه چندساله در منطقه شناسایی گردید . تعداد 71 گونه با شکل رویشی علفی پهن برگ بیشترین شکل رویشی حوزه را به خود اختصاص داداند. 95 گونه از نظر خوش خوراکی در کلاس مرتعی III با ارزش کم و 14 گونه در کلاس مرتعی II با ارزش متوسط قرار گرفتند. همیکریپتوفیتها با 53 گونه، تروفیت با 26 گونه و کامفیت با 13 گونه به ترتیب بیشترین شک ل زیستی و همچنین گیاهان ایران-تورانی با 79 گونه، ایران-تورانی و صحارا-سندی با 9 گونه و ایران-تورانی ومدیترانهای با 8 گونه به ترتیب بیشترین پراکنش جغرافیایی را در منطقه به خود اختصاص داداند. گونه های غیرخوشخوراک بر اساس نتایج به دلیل فشار زیاد بر مراتع در منطقه گسترش یافته اند که باید اقدامات مدیریتی برای جلوگیری از این روند صورت گیرد تا تنوع گیاهی در خطر نابودی قرار نگیرد.

    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، پراکنش جغرافیایی، حوزه آبخیز ایور
  • فاطمه صیادی*، سعید یزدانی صفحات 53-63

    ارزش گذاری اقتصادی راهبردی اساسی در بهتر ساختن سیاستهای زیست محیطی جهت نیل به توسعه پایدار خواهد بود. توجه به این ساز و کارها به افزایش رفاه بشر می انجامد. از این رو کمی و قابل فهم کردن این منابع حایز اهمیت است در. این مطالعه جهت بررسی ارزش مطبوعیت محیط زیست پارک جنگلی چیتگر، ارزش تفریحی این پارک با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط برآورد . شد عوامل موثر بر میزان این مطبوعیت با استفاده از مدل لاجیت تعیین گردید. اطلاعات این مطالعه در سال 1390 و به روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی از 242 گردشگر منطقه جمع آوری شد . متغییرهای مبلغ پیشنهادی، درآمد ماهیانه خانواده، سطح تحصیلات، میزان رضایت، سن، تمایل جهت بازدید مجدد و فصل بهار و تابستان اثر معنیداری بر تمایل به پرداخت افراد جهت استفاده از مطبوعیت محیطزیست در این پارک داشتند. میزان تمایل به پرداخت جهت کسب مطبوعیت حاصل از استفاده تفریحی پارک جنگلی چیتگر برای هر فرد در هر بازدید، /9 2559 ریال به دست آمد. این میزان در مقایسه با سایر پارکهای جنگلی واقع در شمال کشور به میزان قابل توجهی پایینتر است. تفاوت جذابیت ها های این پارک موجب اختلاف چشمگیر تمایل به پرداخت جهت کسب مطبوعیت حاصل از استفاده تفریحی آنها شده است. لذا جهت افزایش رضایتمندی افراد باید تمهیداتی نظیر ساخت امکانات و تجهیزات زیربنایی جهت جذب گردشگر با تشویق و حمایت بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در این پارک در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی مطبوعیت، ارزش گذاری مشروط، مدل لوجیت، پارک جنگلی چیتگر
|
  • Esmail Heidary Alamdarlo, Hasan Barabadi *, Sara Toloie Pages 1-12

    Evaluation of Ground water quality to make use in agricultural industry is of special interest. The purpose of this study is to assess ground water quality used in irrigation of Roudab plain, Sabzevar, Khorasan Razavi province. Roudab plain encloses an area of approximately 392 km2 . Most of the groundwater is intended for supplementing agricultural water demand. This study strives for zoning ground water quality and qualification for drip and sprinkler irrigation with the aid of GIS. Results of water quality zoning in agricultural sector based on Wilcox classification showed that the groundwater of this region falls into intermediate (54%) and unsuitable water classes (46%). Also, 39% of groundwater has little impact on soil permeability, however, in terms of EC (60%) and TDS (56%), groundwater application impose severe limitations for irrigation. In the case of zoning drip and sprinkler irrigation suitability levels of acidity, chlorine and total dissolved solids (TDS) were23 and 86, respectively. Besides, 53% of the area exceed permissible levels, while total area by sprinkler irrigation application will have suitable level of acidity while impermissible concentrations of sodium and chlorine.

    Keywords: underground water, Wilcox classification scheme, drip irrigation, sprinkler irrigation, GIS
  • Hossein Arzani, Mahmoud Hamidian *, Hossein Azarnivand, MohammadAli Zare Chahouki Pages 13-20

    In this study, concentration of five micro elements Fe, Cu, Zn, Co and Mn in eight species of rangeland forbs Prangus uloptera, Medicago sativa, Lotus goeblia, Trifolium montanum, Sanguisorba minor, Stachys inflate, Melilotus officinalis and Ferula ovina were Measured. The species at three phenological stages of vegetative, flowering and seeding were randomly sampled from Rangelands of Taleghan. To measure micro elements, atomic absorption devices was used. For comparison of amounts elements with the required level ram of NRC-2007 Table were used. The results showed that the amount Zn in most species at all phenological stages was less than the required level of ram, but the amount of Fe, Co, Mn and Co in all species at three phenological stage were less than the required level of ram, but the amount of Fe, Co, Mn and Co in all species at three phenological stage were higher than required amount of fashandi race ram. According to the shortage of Zn use of mineral supplements for stay healthy dominant livestock area and reach the optimum level of livestock performance are necessary.

    Keywords: ram, t test, micro elements, Taleqan ranges, supplement
  • Ladan Asgharnezhad∗, Mosa Akbarlou Pages 21-28

    Study of vegetation composition is necessary for indication of the plants existence and condition. The vegetation identification has a crucial importance because of their fundamental role in the bioscience and the knowledge and utilization of natural environment. Accordingly, the current study has been done to consider the distribution and diversity of meadows in Iran and their importance on forage production. In this regard, plants were collected and classified base on life form, bioform and their Lifespan in order to study the floristic of meadows. Our survey was carried out in Parvar area which showed that this area had 54 species, 45 genus and 22 families. Poaceae with 18 species and Asteraceae with 6 species had the highest abundance in the region. The main vegetation compositions of meadows were included a variety of grasses and grass-like form. Furthermore, Hemi-cryptophytes were the main Bio-form in this area that demonstrated the cool and moderate climate.

    Keywords: physiognomic, floristic, life-form, mountain meadows
  • Mitra Jalleh Rajabi *, Said Yazdani, Kobra Salampour Pages 29-38

    The classification of pastures is an important issue in management and optimum use of pastures. The attempt of this study is to use a numeral taxonomy and factor analysis methods were applied to classify the grassland areas in Zanjan Province in 1390. The results of the study indicates that out of 59 grassland projects in the province, 75%, 66% and 75% are good, average and weak respectively. The results also show that factors such as infrastructure and utilizing are the main factors affecting on numbers of row in the model. Therefore, it would be suggested that planting, seeding, use of fertilizer, and livestock reduction in standard grasslands could help to improve the status of grasslands in the study area.

    Keywords: numerical taxonomy, main component, pasture, Zanjan
  • Hamid Alipour *, Arash Malekian, Mirmasood Kheirkhah Zarkesh, Saeed Gharachelo Pages 39-51

    This research attempts to introduce a regional floristic list of Iivar, north of Khorasan province. Plants were collected by field survey and identified whit help of taxonomy resources. Also, use of native plant species and the palatibility amount for region animal of people asking found. The results showed that 109 plant species belonging to 24 families are habituated in the area. Asteracea was the largest plant families in terms of number of species (21 species) followed by Poaceae (15 species), Lamiaceae (10 species), Caryophyllaceae and Brassicaceae (6 species). 23 species with value of forage use had the highest value in terms of use according the account devoted by users.Based on the stability or longevity, 33 annual species, 4 biennial species and 72 perennial species were identified in the region. 71 species whit growing form of broad leaf showed the highest growing form of watershed. 95 species based on the palatability terms belonged to the rangeland class III, while 14 species had low values of the range class II. Hemicryptophytes (53 species), therophytes (26 species) and chamaephytes (13 species) were the most biological form. Furthermore, Irano-turanian (79 species), Irano-turanian, Sahar-sandy (9 species) and Irano-Turanian and Mediterranean (8 species) in the region had the greatest geographical distribution. Based on the results, non-palatability species due to high pressure on the region have distributed in the study area and, therefore, management efforts should be made to prevent this process from being exposed to a variety of plant.

    Keywords: flora, life form, geographical distribution, Ivar watershed
  • Fatemeh Sayadi, Said Yazdani Pages 53-63

    The economic valuation is a basic strategy in improving of environmental policies to achieve ecologically sustainable development. Given these mechanisms lead to an increase in human welfare. Hence, it is important to quantify and understand these resources. In this study, for value of environmental satisfactoriness of Chitgar forest parks, the recreational values were estimated using contingent valuation method, Factors affecting the satisfactoriness using logit models, respectively. The study in 2010 and stratified random sampling area were collected from 242 tourists. The variables of suggested fee, family monthly revenue, the educational level, satisfaction rate, age, the inclination to revisit, and spring and summer has a meaningful effect on people's inclination to pay for taking advantage of recreational useing of this park. The meaningfulness of three variables the suggested fee, family monthly revenue and the educational level is similar to research findings in another forestall parks. WTP for acquiring recreational amenities of Forest Park Chitgar per person per visit was 2559.9 Rials. The rate of forest compared to other parks in the north generally significantly lower. Difference beauty of this park, resulting in significantly different willingness to pay for the acquisition of recreational satisfactoriness they have. Therefore, measures should be taken to increase their satisfaction. The construction of facilities and infrastructure to attract tourists by encouraging and supporting the private sector to invest in this park is recommended.

    Keywords: economic value of satisfactoriness, contingent valuation method, logit model, Chitgarforestall parks